Drone Nieuws

Wie wint MBO drone-race?

By september 20, 2017 No Comments

Het MBO is er maar druk mee: de drone! Waren het eerste de multinationals en grote pakketbezorgers die veel publiciteit genereerden door de inzet van drones aan te kondigen (de zin en onzin over drones is overigens weer een heel ander verhaal…), nu is duidelijk het MBO aanzet.

Het eerste MBO Leerboek Drones (ISBN: 978-94-92820-00-6) is al in gebruik genomen door het ROC van Amsterdam en begin 2018 zal ROC Friese Poort volgen. Beiden met hun eigen specialisatie respectievelijk DroneTechniek en DroneMedia. Ook TU Twente en ROC Midden Nederland doen mee aan de race, terwijl MBO scholen Zadkine en Summa nog nadenken over deelname, om maar enkele belangrijke spelers uit het beroepsonderwijs te noemen.

Hoe dan ook, Dutch Drone Academy (DDA) heeft het drukker dan ooit met het faciliteren, ondersteunen en vooral onderling verbinden van de verschillende deelnemers. Met elkaar én het drone-gerelateerde bedrijfsleven. Het zou een cliché zijn te zeggen dat alle deelnemers winnaars zijn, en dat meedoen het belangrijkste is. Maar voor deze ene keer is dit wél de werkelijkheid.

mbo

In tegenstelling tot veel bedrijven die de drone ten onrechte naar voren schuiven als hun verbinding met innovatie en nieuwe business modellen, die vooral de media-molen doet draaien, praten we hier over duizenden nieuwe beroepsbeoefenaars die over enkele jaren de arbeidsmarkt opkomen. Exact tegelijkertijd met de Europese harmonisatie van de drone-spelregels (ultimo 2018 start implementatie wet- en regelgeving vanuit EASA).

Neem daarbij het feit dat de redundantie van drones binnen het aanbod van de grotere producenten snel (en kwalitatief steeds hoogwaardiger en betrouwbaarder) toeneemt én er naast nieuwe drone-spelregels óók een nieuwe indeling van het luchtruim in de coulisse staat te wachten, en je hebt de perfecte mix die nodig is voor het ontsluiten van de vandaag nog slechts gedroomde drone business modellen.

Je zou maar komend schooljaar een MBO Keuzedeel Drones beginnen. Niet alleen behoort je school tot een van de winnaars van voornoemde race, ook jij als professional zal je eerdaags beseffen dat jij de juiste studiekeuze hebt gemaakt.

studenten1

Ik durf zelfs te stellen dat als je totaal geen interesse hebt in drones, je tóch zou moeten checken of de school van jouw keuze iets op dit vlak te bieden heeft. Dan weet je in elk geval dat jouw school vooruit kijkt en op basis van inzicht en feitelijke kennis durft te investeren in toekomstgericht onderwijs. Want uiteindelijk moet er natuurlijk wél maar één winnaar zijn van de MBO Drone-race: de student.

Parcival I. Hofland, oprichter Dutch Drone Academy

Meer informatie: www.DutchDroneAcademy.com/beroepsonderwijs