SPECIFIC CATEGORY

Na de categorie Open volgt in het EASA systeem de categorie Specifiek (Specific Category). Voor professionals die in beide categorieën vallen bieden wij op deze pagina opleidingen en training aan. Aanvullende praktijktraining voor piloten met een Vliegbewijs in de categorie Open en de EASA Standaard Scenario theorie- en praktijkopleidingen. Als door de overheid aangewezen entiteit zijn wij gemachtigd theorie- alsook praktijk dronepiloot-certificaten af te geven, die bij de goedkeuring voor operaties binnen de categorie Specifiek verplicht zijn.

LEES MEER
SPECIFIC CATEGORY STANDAARD SCENARIO 01 OPLEIDING

De EASA Specific Category is bedoeld voor professionele drone operators. Organisaties dienen hiervoor goedkeuring middels een vergunning aan te vragen bij de IL&T. Daarvoor zijn, onder andere, bewijzen nodig die aangeven dat de piloot gekwalificeerd is gewenste operaties uit te voeren. Deze opleiding dekt de kenniseis en leerdoelen die EASA stelt aan piloten om operaties uit te voeren binnen het Specific Category Standaard Scenario 01. Daarnaast dienen de certificaten van deze opleiding ook ter referentie van pilootkwalificaties bij andere soort scenario’s en operaties.

LEES MEER
SPECIFIC CATEGORY OPERATIONS WORKSHOP

Tijdens deze eendaagse workshop behandelen we  het complete vergunningsaanvraagproces. Het doel is dat nieuwe drone operators via deze workshop zelfstandig, succesvol en legaal operaties kunnen gaan uitvoeren. Vragen als: waar staat wat precies en hoe interpreteer ik dat? Wat is noodzakelijk in een handboek en wat niet? Hoe ziet het complete plaatje aan vereiste documenten er eigenlijk uit? Wanneer kies ik voor welk type template (STS-01/02 versus PDRA bijvoorbeeld)? Wanneer moet ik een Specific Operations Risk Assessment (SORA) schrijven?

SPECIFIC CATEGORY NAVIGATIECURSUS

In deze vier uur durende, klassikale cursus in combinatie met een uitgebreide e-learning, doe je de aeronautisch kennis op die nodig is bij de voorbereiding van elke professionele UAS-operatie binnen het Europees luchtruim.

Wie wil vliegen binnen de EASA Specific Category (Categorie Specifiek), dient over kennis van aeronautisch navigeren te beschikken stelt EASA. Deze cursus is bedoeld voor drone operators (piloten) die binnen de Specific Category willen gaan werken en nog geen aantoonbare, voor de luchtvaart relevante, navigatiekennis (PPL/CPL/RPA-L/etc.) hebben opgedaan. De EASA Specific Category Navigation Course wordt afgesloten met een klassikaal examen op locatie aan het einde van de (halve) cursusdag. Na een succesvol examen volgt een DDA- certificaat.

NU BOEKEN
EASA SORA WORKSHOP MET MARK HULLEGIE

Tijdens deze tweedaagse training/workshop leer je zelf een ConOps en een SORA schrijven. Natuurlijk starten we met de basis: de ConOps. Tijdens de training reiken we je templates aan om effectiever aan de slag te kunnen. De training heeft een praktisch karakter, maar bevat ook theorie en achtergrondinformatie over de belangrijkste SORA begrippen. Aan bod komen alle SORA stappen, zoals ARC, GRC, SAIL tot en met de OSO’s. Leerdoelen zijn de belangrijkste SORA termen, het zelf kunnen schrijven van een ConOps én SORA en ontdekken waar de belangrijkste ‘draaiknoppen’ en onzekerheden zitten.

LEES MEER
FLIGHT TRAINING

Binnen onze trainingsprogramma’s kun je veel kanten op. Veelal worden doelen en planning van te voren in een intake-sessie vastgelegd. Je kan dan denken aan:

  • De verplichte zelf-opleiding voor A2
  • Praktijkopleiding EASA categorie specifiek
  • Praktijktraining algemene vliegvaardigheid
  • Drone praktijktraining filmen en fotograferen
  • Drone praktijktraining noodscenario’s ver en dichtbij
  • Drone praktijktraining vluchtvoorbereiding
NU BOEKEN
3D MAPPING (FOTOGRAMMETRIE) MET PIETER FRANKEN

Tijdens deze ééndaagse 3D drone mapping oriëntatie workshop maken we kennis met de theorie en praktijk om objecten en terreinen in kaart te brengen met een drone uitgerust met een fotocamera. Basisprincipes van de fotogrammetrie, coördinatenstelsels, werking van GPS, dataverwerking, de te gebruiken drones en camera’s, de eindproducten en de toepassingen van deze data komen aan bod in een aantal lezingen. Je leert belangrijke begrippen zoals nauwkeurigheid, precisie en resolutie maar ook de (on)mogelijkheden van fotogrammetrie te begrijpen, zodat je de verwachtingen van jezelf of een klant kan managen.

LEES MEER
DRONES IN BUSINESS WORKSHOP MET PARCIVAL HOFLAND (ORIËNTATIE-WORKSHOP)

Deze eendaagse workshop is bedoeld voor DGA’s en CEO’s en kan het beste gezien worden als één grote brainstormsessie rondom de inzet en integratie van onbemande luchtvaart. Met maximaal drie andere deelnemers verkennen we de mogelijkheden van onbemande luchtvaart binnen jouw en elkaars business. Wat zijn de ontwikkelingen en trends wereldwijd? Wat zijn de technische mogelijkheden van morgen en de wettelijke (EU) beperkingen van vandaag? Hoe dek je organisatorische aansprakelijkheden goed af? Welke diensten die je vandaag aanbiedt kunnen vervangen of verrijkt worden door drones? Wat is de zin en onzin in de media over drones en wat verwacht mijn klant van mij op dit vlak? Deze workshop wordt verzorgd door Parcival Hofland, oprichter van de Dutch Drone Academy en een gast drone-specialist, gekozen op basis van de achtergrond van de deelnemers.

Datum wordt in overleg bepaald, op basis van de beschikbaarheid van de deelnemers (planning DDA).

LEES MEER

DRONES HUREN OF KOPEN
Voor elke klus is er wel een ideale drone. Soms is huren dan en goede optie. Herhaal je vaak dezelfde operaties, dan lijkt kopen al snel interessanter. Wat jouw drone operaties ook inhouden, het begint na de verplichte opleiding bij een gedegen stuk advies. Daarnaast ontstaan er, vooral met drones, veel vragen tijdens het gebruik en wil je bijvoorbeeld snel een vervangend systeem als er iets misgaat vlak voor aanvang – of tijdens – een operatie. Service van jouw drone-leverancier is dan essentieel.

Jou optimaal faciliteren zodat jij drone operaties voor jouw opdrachtgever of werkgever veilig, legaal én succesvol kunt uitvoeren. Dat is niet alleen de missie van Dutch Drone Academy, diezelfde insteek troffen wij aan bij Skytools, in combinatie met een uniek aanbod van hoogwaardige drones, een uitstekende service, en verzorgd vanuit indrukwekkend en zeer professionele organisatie. Voor het huren of kopen van professionele drones raden wij dan ook Skytools aan.

VERZEKEREN
Er wordt binnen de nieuwe Europese droneregels geen verschil meer gemaakt tussen hobbymatig en beroepsmatig gebruik van drones. Maar bij het verzekeren van je dronevluchten geldt er wél een verschil. Professionals dienen in elk geval een aparte drone aansprakelijkheidsverzekering te hebben die aan specifieke voorwaarden voldoet. Casco verzekeren is optioneel. Check ook de FAQ voor meer informatie.

Let op: dekking van een verzekeraar geldt alleen bij een legaal uitgevoerde vlucht. Dus de beperkingen van een bepaalde operatie negeren kan niet alleen een boete opleveren maar bij een ongeluk kan de verzekering ook claimen dat je niet legaal gevlogen hebt. Dan is er dus ook geen dekking.

Dutch Drone Academy heeft een speciale deal met flight-deck voor voordelige drone-verzekeringen. Naast professionals verstrekken ze overigens ook aanvullende dekking voor hobbymatig dronevliegers.

Je krijgt in elk geval altijd een korting van €5 op jouw verzekering via Dutch Drone Academy met de kortingscode DDA4710.