Remote ID verplicht bij drone-operaties

Remote ID is een systeem voor drones om identificatie- en locatie-informatie te delen met andere belanghebbende in het luchtruim en op de grond, waaronder uiteraard ook de nationale Luchtvaartautoriteit (IL&T), andere handhavende instellingen en de bemande luchtvaart. Zowel de FAA (USA) als de EASA (EU) hebben regelgeving voor Remote ID ingevoerd, met daaraan gekoppelde boetes voor niet-naleving. Er zijn twee typen Remote ID:

  1. Direct Remote ID: verstuurt informatie via Wi-Fi en Bluetooth tot enkele kilometers rondom het apparaat (de drone) *
  2. Network Remote ID: verstuurt informatie via mobiele netwerken* in de USA wordt Direct Remote ID anders genoemd, namelijk: Broadcast Remote ID

Remote ID kopen

Veel drones worden tegenwoordig al uitgerust met Remote ID. Bouw jij zelf een drone of vlieg je met een wat ouder model, dan kan het zo zijn dat je zelf zorg moet dragen voor Remote ID. BlueMark is een Nederlandse leverancier die verschillende Remote ID producten aanbiedt van hoge kwaliteit. Voor klanten van Dutch Drone Academy zijn de volgende producten interessant:

db120, een transponder met batterij en ingebouwde
GPS-ontvanger.

De db120 is een klein apparaatje dat Remote ID signalen uitzendt. Remote ID is een draadloos kenteken voor drones en vanaf 1 januari 2024 verplicht in Europa. The db120 is een Remote ID transponder, weegt 25 gram en heeft een bedrijfsduur van meer dan 3 uur. De db120 kan worden opgeladen via de USB-C poort. De transponder kan worden bevestigd door middel van 3M dual-lock tape (‘klittenband’). De db120 is goedgekeurd voor gebruik in Europa en de VS (FAA) en ondersteunt alle Remote ID transmissie protocollen. In Nederland/Europa moet het exploitantnummer (van de RDW) in de db120 worden geprogrammeerd. De db120 is vooral geschikt voor oudere drones die geen Remote ID signalen uitzenden.

Bestellen

db121pcb, een printplaat met ingebouwde GPS-ontvanger

De db121pcb is een printplaat dat Remote ID signalen uitzendt. Het product is bedoeld voor fabrikanten en hobbyisten die zelf een drone bouwen of aanpassen. De db121pcb is een stand-alone product, maar moet worden gevoed door de drone. In feite is het de db120 transponder zonder batterij. De db121pcb is goedgekeurd voor gebruik in Europa en de VS (FAA) en ondersteunt alle Remote ID transmissie protocollen. In Nederland/Europa moet het exploitantnummer (van de RDW) in de db121pcb worden geprogrammeerd.

Let op: deze wordt gevoed door de drone. Eventueel kan deze ook met een behuizing worden geleverd.

Bestellen

db122fpv, een kleine Remote ID printplaat waarop je een externe GPS-ontvanger kunt aansluiten en doorverbinden met de flight controller.

De db122fpv is een printplaat dat Remote ID signalen uitzendt. Het product is vergelijkbaar met de db121pcb, maar heeft geen ingebouwde GPS ontvanger. Het product is bedoeld voor fabrikanten en hobbyisten die zelf een drone bouwen of aanpassen. De db122fpv is slechts 28 bij 28mm is en heeft hetzelfde formaat als de BN-880 GPS ontvanger. Een belangrijke toepassing voor de db122fpv is de drone FPV markt; het product kan tussen de BN-880 en de flight controller worden geplaatst. De db122fpv is goedgekeurd voor gebruik in Europa en de VS (FAA) en ondersteunt alle Remote ID transmissie protocollen. In Nederland/Europa moet het exploitantnummer (van de RDW) in de db122fpv worden geprogrammeerd.

Bestellen

Voor meer informatie over remote ID bezoek je deze informatieve website.