VLIEGBEWIJS A2 AANVRAGEN NA BUITENLANDS A1/A3 NU MOGELIJK

Sinds 21 juni is het voor dronepiloten mogelijk om een buitenlands vliegbewijs A1/A3 om te laten zetten naar een Nederlandse versie. Hiermee wordt het mogelijk om in Nederland een vervolgopleiding voor de categorie A2 te gaan volgen.

Wens van dronepiloten

Met deze oplossing komt de overheid tegemoet aan de wens van dronepiloten en vliegscholen om een oplossing te vinden voor deze groep piloten. Bovendien schrijft de Europese regelgeving voor dat piloten in alle Europese landen die bij de EASA zijn aangesloten hun vliegexamen moeten kunnen doen en hun vliegbewijs aanvragen.

Formulier

Sinds 21 juni is het formulier te downloaden op de website www.rdw.nl/drone. De piloot vult zijn/haar BSN nummer en mailadres in en ondertekent het formulier. Daarnaast voegt  men een kopie van het legitimatiebewijs en het buitenlandse vliegbewijs A1/A3 toe en stuurt dit naar de RDW. Aan het omwisselen zijn geen kosten verbonden. Het formulier is ook aan te vragen bij het Klant Contact Centrum van de RDW (telefonisch en per mail).

Zonder DigiD

Ook heeft de RDW een oplossing gerealiseerd voor Nederlanders zonder DigiD. Die konden eerst geen exploitantnummer aanvragen. Dat kan nu wel. Dat kan via een digitaal formulier dat ook sinds 21 juni op de website en via het Klant Contact Centrum te verkrijgen is. Het formulier is alleen te gebruiken als een online aanvraag met DigiD niet mogelijk is.

Het aanvragen van een Nederlands A2 bewijs bij een buitenlands A1A3 bewijs is echter alleen mogelijk voor Nederlands ingezeten (ingeschreven met adres). De RDW is nog aan het nadenken hoe dit probleem opgelost kan worden, totdat er een internationaal centraal systeem is ingevoerd.