EU-VLIEGBEWIJZEN UPDATE

Zoals we inmiddels allemaal weten zijn de nieuwe Europese droneregels op 31 december van dit jaar van kracht geworden. Op www.dronewijzer.nl kan je meer informatie vinden over het nieuwe dronebewijs (vergunning in de vorm van een certificaat) dat jij (zeer waarschijnlijk) nodig hebt om met je drone te mogen vliegen. Ook tref je daar een overzicht aan van de nieuwe droneregels én een lijst met de meest voorkomende drones en hun gewicht, met daarbij natuurlijk de klasse waarin ze vallen. Overigens zijn er ook veel artikelen over de nieuwe droneregels te vinden op de drone nieuwswebsite DroneWatch of kan je zelf vragen stellen op Nederlands grootste drone forum dronepilots.nl.

VRAGEN
Ondanks alle beschikbare informatie, zijn er toch nog veelvoorkomende vragen. Logisch ook, want nog niet alles is duidelijk en de overheid moet sommige zaken ook nog beslissen. Vandaar deze pagina met veel gestelde vragen, antwoorden en updates. Heb je zelf een vraag die na het lezen van de genoemde websites nog niet beantwoord is, stel hem dan hier.

DE CURSUS

Ik heb mijn cursus al gekocht, wanneer kan ik daarmee beginnen?

Om rechtsgeldig de nieuwe Europese cursussen en examens te doen, moet deze verstrekt worden door een in Nederland (IL&T) erkende droneschool. Momenteel zijn alle dronescholen in Nederland erkend (RTF, dat staat voor een bij de IL&T geregistreerde opleidingsinstelling, ofwel: Registered Training Facility). Uiteraard is Dutch Drone Academy ook een RTF. Het is in Europa pas mogelijk om op 31 december erkend te worden als Europese vliegschool. Dit betekent helaas dat pas op of vlak na 31 december wij de nieuwe cursussen kunnen openstellen voor gebruik. Omdat 1 januari 2021 een feestdag is en daarna het weekend intreedt, zullen wij op 4 januari 2021 alle cursussen verstrekken aan de pre-order klanten, die dus nu al de cursus met het gratis examen hebben gekocht.

Ik wil onder EU Dronebewijs Gevorderd A2 gaan vliegen. Moet ik dan ook nog eerst A1/A3 doen?

Ja. Het EASA systeem, dat vanaf 31 december van kracht wordt binnen alle Europese lidstaten, is in de basis een gestapeld systeem. Dus voor een Dronebewijs Gevorderd A2, dien je éérst het Dronebewijs Basis A1/A3 behaald te hebben. Ga je (doorgaans als professional) vliegen in een categorie hoger, de categorie Specifiek, dan dien je eerst de gehele categorie Open doorlopen te hebben (A1/A3 en A2).

Is er helemaal geen praktijk vliegtraining vereist in de 'categorie Open' (A1/A3 en A2)?

In A1/A3 niet. In A2 zeker wel. Het is bij het ‘Dronebewijs Gevorderd A2’ wettelijk verplicht dat je een verklaring ondertekent en bij je hebt waarin jij aangeeft dat jij jezelf hebt getraind in het dronevliegen. EASA, zeg maar de Europese baas over de droneregels, heeft daar speciaal een document voor opgesteld. Dat document hoort bij de Dronebewijs Gevorderd A2 cursus. Een door Dutch Drone Academy opgestelde ‘zelftrainingsinstructie’, waarbij wij hebben uitgewerkt in de praktijk hoe je het beste aan de eisen die gesteld worden voor je zelftraining kunt voldoen, is te verkrijgen bij Dutch Drone Academy vanaf 4 januari 2021, samen met tal van andere extra ondersteunende downloads voor de Europese dronevlieger.

Kan ik ook een cursus of examen los kopen? En zijn ze eigenlijk allemaal wettelijk verplicht?

Ga je voor A1 of A3 (dat is dezelfde cursus en hetzelfde examen!), dan is de cursus én het examen wettelijk verplicht. Bij A2 is alleen het examen wettelijk verplicht en dien je zelf de afweging te maken of je ook de online cursus erbij wilt nemen. Wij bieden geen losse informatie om je voor te bereiden voor het A2 examen, dat is de cursus namelijk al. Vanaf 4 januari 2021 zullen de cursussen en examens los van elkaar aangeboden worden en stopt de pre-order aanbieding (gratis examen).

Hoe vaak mag ik het examen overdoen?

Je hebt drie pogingen om het examen goed af te ronden. Daarna is het wel mogelijk om een los examen te kopen met één poging. Dit kan onbeperkt.

WETGEVING

De cursussen zijn opgedeeld in subcategorieën A1, A2 en A3, maar A3 is niet de zwaarste. Hoe zit dat nou?

Er zijn vanaf 31 december 2020 de volgende drie hoofdcategorieën binnen de Europese onbemande luchtvaart (drones).

Binnen elke hoofdcategorie zijn subcategorieën. In de laagste categorie, de categorie open, zijn dat er drie zoals je hieronder kan zien. Alles binnen de nieuwe droneregels is gebaseerd op een inschatting van risico. Zo ook de hoofdcategorieën hierboven en ook de subcategorieën hieronder. Hoe groter het risico dat bij een dronevlucht komt kijken, hoe meer maatregelen je moet nemen en kennis en training je moet hebben als piloot (en drone-operator).

Click to enlarge

Het door EASA ingeschatte risico dat bij vluchten onder de beperkingen van dronevluchten binnen de subcategorie A1 en A3 komt kijken, is zo goed als gelijk. Daarom geldt voor deze twee categorieën dezelfde cursus en examen. Het risico bij vluchten onder de subcategorie A2, wordt hoger ingeschat. Daarom dien je daarvoor een extra examen af te leggen en een verklaring te ondertekenen dat je zelftraining hebt gedaan. Die zelftraining dien je natuurlijk ook echt gedaan te hebben! Voor de duidelijkheid: een A2 examen (en eventuele extra cursus) doe je nadat je de A1/A3 cursus met examen reeds met goed gevolg hebt afgelegd.

Ik ga voor Dronebewijs Gevorderd A2, kan ik dan ook gebruik maken van de set regels voor A1/A3 als het mij uitkomt?

Ja dat mag. Dronebewijs Gevorderd A2 is hoger dan Dronebewijs Basis A1 of A3 en dan mag je van elke regels per subcategorie gebruik maken. Het combineren van beperkingen uit verschillende subcategorieën mag natuurlijk zeker niet!

Als ik volgend jaar een nieuwe drone koop, kan ik dan gewoon doorvliegen met mijn Drone vliegbewijs?

De kans bestaat van niet. Er zijn verschillende dronegewichten gekoppeld aan elke subcategorie binnen de categorie Open. Ook heb je te maken met een overgangsregeling, waarbij er verplichtingen veranderen die aan de drone gesteld worden per 1 januari 31 december 2022. Check dus voordat je een nieuwe drone koopt www.dronewijzer.nl voor uitsluitsel inzake jouw persoonlijke situatie.

Moet ik als particuliere vlieger (hobbymatig gebruik) mijn drone verzekeren?

Ja. Er wordt binnen de nieuwe Europese droneregels geen verschil meer gemaakt tussen hobbymatig en beroepsmatig gebruik van drones. Maar bij het verzekeren van je dronevluchten geldt er wél een verschil. Professionals dienen in elk geval een aparte drone aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Casco verzekeren is optioneel. Hobbyisten kunnen volstaan met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA). Meestal heb je die al. Het is goed even de polis te checken of dronevluchten onder de dekking vallen. Vraag ook meteen als er ‘modelvliegen’ wordt genoemd in de polis, of daar dan ook drones mee bedoeld worden. LET OP: vlieg je hobbymatig met een drone van 20 kilo of méér, dan is er toch een professionele, aparte droneverzekering verplicht. Tot slot een tip: let op dat als je opties op je drone monteert, zoals een ander lensje op je camera of een set prop guards, je wel eens boven het gewicht kan komen dat voor jouw categorie en drone geldt. Bij een aanhouding wordt de drone gewogen zoals hij vloog. Dat kan niet alleen een boete opleveren maar bij een ongeluk kan de verzekering ook claimen dat je niet legaal gevlogen hebt. Dan is er dus ook geen dekking!

Dutch Drone Academy heeft een speciale deal met flight-deck.nl voor voordelige drone verzekeringen.

Vanaf welke leeftijd mag je met een drone vliegen?

De standaard minimum leeftijd is 16 jaar binnen de Europese Unie. Echter heeft EASA aangegeven dat lidstaten hier van kunnen wijken in hun eigen regelgeving. Voor alsnog moet je in Nederland 16 jaar zijn.

Moet ik me aan bepaalde regels houden als ik een drone bestuur onder de 250 gram?

Ja, je hoeft geen dronebewijs te halen moet een drone van 249 gram of lichter. Echter zijn er nog steeds regels waar je je aan moet houden. In sommige gevallen kan het dan toch handig zijn om een online cursus te doen (Vliegbewijs Basis A1/A3) of kijk op: Dronewijzer.nl

DRONE OPLEIDINGEN IN HET BUITENLAND

Zijn er gratis drone opleidingen in het buitenland?

Ja! Enkele landen binnen Europa bieden de online cursus voor het Basis Vliegbewijs A1/A3 gratis aan. Je zal daar zeker nog meer over gaan horen. Waar je over kan nadenken bij de keuze of jij dit ook wilt doen is:

 1. Spreek ik de taal van de cursus goed genoeg (er zijn geen gratis Nederlandse cursussen in het buitenland).
 2. De RDW accepteert een buitenlands A1/A3 certificaat voor het aanvragen van een Gevorderd Vliegbewijs A2 op dit moment niet. Om een Vliegbewijs A2 te halen moet je een geregistreerd A1/A3 bij de RDW hebben. Een (gratis) A1/A3 Vliegbewijs uit het buitenland is dan niet bruikbaar.
 3. Wil ik een goede dronepiloot worden, of zo snel en goedkoop mogelijk mijn certificaat halen?

Dutch Drone Academy onderscheidt zich met haar cursussen, die wij 100% zelf ontwikkelen net als alle drone-leerboeken voor het MBO in Nederland, door:

 1. Duidelijke uitleg van alle specifieke drone-termen (je ontvangt ook een Dronewoordenboekje bij elke cursus) en makkelijk begrijpbare, Nederlandse taal.
 2. Speciale extra informatie over de punten waarin Nederland afwijkt qua wetgeving van de Europese wet (er zijn uitzonderingen).
 3. Een complete supportpagina met linkjes naar alle Nederlandse instanties die je nodig hebt bij het dronevliegen én de daarbij behorende vluchtvoorbereiding.
 4. Een perfecte aansluiting op het Gevorderd Vliegbewijs A2.
 5. Een eigen persoonlijke leeromgeving waarbinnen je, indien gewenst, meerdere cursussen en downloads kunt opbouwen rondom jouw dronegebruik.
 6. Altijd snelle en duidelijke, Nederlandse support bij vragen of problemen.
 7. Een behoorlijke hoeveelheid extra belangrijke informatie voor dronepiloten waarover geen examenvragen worden gesteld (in een aparte kleur tussen de cursushoifdstukken in).
 8. Speciale aanbiedingen op gebied van DJI drones, specialisatie cursussen en praktijkworkshops in onze grote hangaar te Vliegkamp Valkenburg voor onze klanten.
 9. Altijd het laatste nieuws als eerste weten, wat voor Nederlandse dronepiloten van belang is.
 10. Tot slot help je ons te investeren in de kwaliteit van onze leermiddelen en het financieren van initiatieven als het Nederlands Drone Seminar (www.droneseminar.nl)

Kan een buitenlands behaald EU-Vliegbewijs geregistreerd worden bij de RDW?

Nee, dit is op dit moment nog niet mogelijk. Dit betekent dat je alléén je Vliegbewijs Gevorderd A2 kunt aanvragen als je al eerder je Basis Vliegbewijs A1/A3 bij een Nederlandse vliegschool hebt behaald. Een (gratis) A1/A3 Vliegbewijs uit het buitenland is dan niet bruikbaar.

DE RDW

Hoe koop ik een EU-Vliegbewijs bij de RDW?

Na de cursus en het examen krijg je een mailtje van jouw vliegschool met een link naar de RDW website. Via de link kun jij je Vliegbewijs kopen en downloaden. Daar meld je je aan met DigiD en reken je het EU-Vliegbewijs af via iDeal (10 euro voor het bewijs). Nadat het Dronebewijs door de RDW is aangemaakt, krijg je 40 dagen de tijd om het te downloaden (daarna kan het wel opnieuw aangevraagd worden). De registratie als drone operator (exploitant) is een aparte procedure, check of je dit nog moet doen.

Wat zijn de meest voorkomende kosten om in de categorie Open te vliegen (A1/A3 en A2)?

Wat zijn nu alle kosten die je kan tegenkomen op weg naar jouw drone vliegbewijs binnen de ‘categorie Open’? Natuurlijk de drone zelf. De kosten van de cursus(sen) en examen(s) die je bij ons koopt. Dan dien je jezelf te registreren als dronepiloot (drone operator) bij de RDW als er een camera aan je drone bevestigd zit. Dit kost 21 euro in aanvang, daarna 11 euro per jaar. Daarnaast is er een eenmalig bedrag voor het aanvragen van jouw vliegbewijs bij de RDW van 10 euro. Dat bewijs heeft een geldigheidsduur van 5 jaar. De kosten van onze categorie Open cursussen op een rij:

PRODUCT VOOR EASA ‘CATEGORIE OPEN’ PRIJS INCL. BTW OPMERKING
EU Dronebewijs Basis A1/A3 39,95 (DDA) E-learning met oefenvragen
EU Dronebewijs Basis A1/A3 EXAMEN 19,95 (DDA) Online examen gratis in 2020
EU Dronebewijs Gevorderd A2 99,95 (DDA) E-learning met oefenvragen
EU Dronebewijs Gevorderd A2 EXAMEN 39,95 (DDA) Online examen gratis in 2020
RDW aanvraag vergunning (A1/A2/A3) 10,00 vijf jaar geldig
RDW registratie piloot (indien camera) 23,00 eerste inschrijving
RDW registratie piloot (indien camera) 13,00 jaarlijkse verlenging
Verzekering (aanvullend) particulier WA ga naar verzekeraar check dekking eigen WA
Verzekering beroepsmatig gebruik drone ga naar verzekeraar dekking kaping en arrest

Waar moet ik aan voldoen om een EU-Vliegbewijs te kunnen kopen bij de RDW?

Je moet het volgende hebben:

 • Een goed afgeronde opleiding en examen bij een Nederlandse vliegschool;
 • Een Nederlands BSN-nummer én DigiD;
 • Mogelijkheid om met iDeal te kunnen betalen;
 • Je kan alléén je Vliegbewijs Gevorderd A2 aanvragen als je al eerder je Basis Vliegbewijs A1/A3 bij de RDW hebt gekocht;
 • De registratie als drone operator (exploitant) is een aparte procedure, check of je dit nog moet doen.

Na 5 jaar moet ik mijn vliegbewijs verlengen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Je krijgt een link van de RDW voor de verlenging (na 5 jaar) op het e-mailadres dat je daar opgeeft bij de aanvraag van jouw eerste Vliegbewijs.

Vragen

Heb je zelf een vraag die na het lezen van de genoemde websites nog niet beantwoord is, stel hem dan met behulp van onderstaand formulier.

Stel een FAQ vraag