Het risico bij vluchten binnen de subcategorie A2 wordt door EASA hoger ingeschat dan het risico wat voorkomt bij vluchten binnen de subcategorie A1 en A3. Daarom moet je hiervoor een extra examen afleggen en een verklaring ondertekenen dat je zelftraining hebt gedaan, als je binnen de subcategorie A2 wilt vliegen. Wil je EU Vliegbewijs Gevorderd A2 gaan behalen, dan dien je éérst EU Vliegbewijs Basis A1/A3 met succes afgerond te hebben.
Dutch Drone Academy is voor 2024 wederom door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als organisatie die de Europese opleidingen voor onbemande luchtvaart mag verstrekken en de bijbehorende examens mag afnemen (ook wel bekend als een ‘aangewezen entiteit’).
Wat koop ik?
- Een met liefde samengestelde cursus, ontwikkeld door professionals;
- Een cursus met veel extra uitleg, in de Engelse of Nederlandse taal;
- 180 dagen toegang tot jouw leeromgeving vanaf het moment dat je de cursus start;
- Garantie op dekking van de benodigde kennis inzake EASA leerdoelen;
- Toevoeging van nationale uitzonderingen op de EU droneregels;
- Toevoeging van extra professionele informatie van onze gebrevetteerde piloten;
- Een uitgebreide supportpagina met tal van nuttige links voor bijvoorbeeld jouw vluchtvoorbereiding en informatie over alle voor dronepiloten relevante organisaties;
- Twee examen-pogingen.
Voor wie?
De cursus en het examen zijn bedoeld voor de dronepiloot die net een stapje verder wil gaan binnen zijn drone-operaties. Die belang hecht aan veiligheid en professionele kennis rondom onbemande luchtvaart. Het EU Vliegbewijs Gevorderd A2 is een aanvulling op het EU Vliegbewijs Basis A1/A3. Met dit vliegbewijs op zak, kan je altijd kiezen uit alle drie de subcategorieën (A1/A2/A3), zolang de operatie voldoet aan de beperkingen binnen de gekozen subcategorie.
De online cursus is niet wettelijk verplicht, het aanvullende en bijbehorende examen is dat wel. Daarom zijn de cursus én het examen ook los van elkaar te verkrijgen.
Leerdoelen en studieduur
De cursus is verdeeld in drie hoofdstukken die elk hun eigen kennisgebied behandelen. Dit zijn:
- Meteorologie
- Vliegprestaties
- Luchtveiligheid
In totaal bestaat deze cursus inclusief leerinstructie, extra informatie en inleiding uit ongeveer 9.000 woorden. Onze onderwijskundigen schatten de studieduur in op 6 tot 8 uur, afhankelijk van ieders persoonlijk leer-en concentratievermogen.
Zelftrainingsverklaring
Naast de cursus en het wettelijk verplichte examen, is er nog een verplichting: de zelftraining. Dutch Drone Academy heeft de eisen van de EASA zelftrainingsverklaring vertaald naar een handige ZELFTRAININGSINSTRUCTIE van enkele pagina’s (PDF). Deze instructie, waarin je aan de hand wordt genomen door een trainingsprogramma, kan je los bij de cursus bestellen en wordt geleverd samen met een set professionele checklists, logboeken en een blanco operationeel vluchtplan voor jouw toekomstige drone-operaties.
LET OP: Het is een misverstand dat je een ondertekende zelftrainingsverklaring op zak moet hebben. De RDW dient te verifiëren of jij die zelftraining gedaan hebt. Daarna mag pas het A2 Drone Vliegbewijs gekocht en vrijgegeven worden. Het feit dát je een A2 Vliegbewijs hebt, geeft dus al aan dat je de vereiste zelftraining hebt gedaan (of dat je dit in elk geval verklaard hebt).
Heb je nog aanvullende algemene vragen, bezoek dan onze FAQ pagina met veel extra informatie en antwoorden op de meestgestelde vragen: Update – Dutch Drone Academy. Staat jouw vraag er niet bij, vul dan gerust het vragenformulier onderaan die pagina in. Binnen enkele dagen zullen wij jouw bericht beantwoorden.
Voorwaarden online examen
Het examen behoort onder toezicht gemaakt te worden. Online kan dit via proctoring. Hiervoor moet je aan alle van de volgende voorwaarden voldoen:
- Je maakt het examen vanaf een computer met: een webcam, microfoon en Google Chrome webbrowser
- Een stabiele internet connectie met minimaal 1.5 Mbps upload snelheid
- Je beschikt over een geldige identiteitskaart of paspoort
- Je begeeft je alleen in de ruimte waar het examen wordt gemaakt
- Je krijgt 60 minuten voor 30 meerkeuze vragen
- Niet direct geslaagd? Je krijgt maximaal 3 pogingen, mits je deze direct na de eerste poging doet
Voorwaarden fysiek examen op locatie
Voor een fysiek examen op locatie moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- In overleg met Dutch Drone Academy wordt een locatie bepaald waar je het fysieke theorie examen gaat afleggen.
- Je beschikt over een geldige identiteitskaart of paspoort
- Je zorgt dat je altijd minimaal 15 minuten voor het examen aanwezig bent
- Je krijgt 60 minuten voor 30 meerkeuzen vragen (op papier)
- Je kunt tot 24 uur voor het examen kosteloos het examen verzetten