EASA SORA Workshop met Mark Hullegie

Tijdens deze twee-en-half dag durende training/workshop leer je zelf een ConOps en een SORA schrijven. Natuurlijk starten we met de basis: de ConOps. Tijdens de training reiken we je templates aan om effectiever aan de slag te kunnen. De training heeft een praktisch karakter, maar bevat ook theorie en achtergrondinformatie over de belangrijkste SORA begrippen. Aan bod komen alle SORA stappen, zoals ARC, GRC, SAIL tot en met de OSO’s. Leerdoelen zijn de belangrijkste SORA termen, het zelf kunnen schrijven van een ConOps én SORA en ontdekken waar de belangrijkste ‘draaiknoppen’ en onzekerheden zitten.

Lees meer
VOOR WIE?

Voor gevorderde drone-operators, adviseurs en organisaties die zelf in staat willen zijn een SORA te schrijven en/of deze methodiek willen leren begrijpen.

Je haalt het maximale uit de workshop als:

 • Je in staat bent een SORA zelfstandig te kunnen lezen. Een SORA bestaat uit ongeveer 60 pagina’s.
 • Je al ervaring hebt met Operationele Handboeken en/of een RPA-L/ Specific opleiding hebt gevolgd.
DOOR WIE?

Deze training wordt gegeven door Mark Hullegie | droneconsultant en eigenaar Droneconsultancy

Mark heeft ruim 20 jaar ervaring in de luchtvaartsector en evenzoveel ervaring met het schrijven van beleidstukken en handboeken. Droneconsultancy, de advies- en coaching-organisatie opgezet door Mark Hullegie, voorziet drone operators van maatwerkadvies, uitwerking en begeleiding inzake de realisatie van onder andere: Operationele Handboek, SORA (Specific Operation Risk Assessment), PDRA (Pre Defined Risk Assessment), STS (Standard Scenario) en ConOps (Concept of Operations).

Mark schreef SORA’s in opdracht van Rijkswaterstaat, ILT en drone-operators en is sinds 2017 droneconsultant. Mark is deelnemer in de expertgroep drones en helpt operators aan professionele vergunningen voor drone-operaties (ConOps).

PROGRAMMA

Dag 1

Op de eerste dag gaan we na de kennismaking in op de theorie en schrijven we een ConOps aan de hand van het EU template. We behandelen de meest voorkomende terminologie, geven een overzicht van de SORA structuur en gaan kort in op de relatie met het Operationeel Handboek. Daarna maken we een start met het doorlopen van de SORA met behulp van het SORA format dat wij aanleveren. Het huiswerk na de 1e dag is het afronden van de SORA tot aan de OSO’s.

Dag 2

Op dag twee delen we ervaringen, stellen we elkaar en de training vragen over de doorlopen SORA en brengen we de risicoklasse omlaag door gebruik te maken van mitigerende maatregelen. In de middag op dag 2 gaan we in op de zogenaamde OSO’s die we nodig hebben om de SORA af te ronden. Hiermee ben je in staat om je eigen SORA verder af te ronden en eventueel te gebruiken bij een aanvraag voor een exploitatievergunning. Als klap op de vuurpijl zal de trainer jouw gemaakte SORA tot 1 maand na de cursusdatum een check doen voordat je de SORA indient bij ILT.

Waarde voor jou als deelnemer

 • Herbruikbaar format ConOps en SORA in Word (Engels);
 • Zelfgemaakte SORA die je (eventueel) kunt gebruiken bij een aanvraag bij ILT;
 • Controle door de adviseur (tot 1 maand na dato).

Praktische info

 • € 1950,00,- exclusief BTW per deelnemer;
 • 2,5 dag (niet aaneensluitend i.v.m huiswerk), eerst volgende dagen: 24 maart en 14 april 2023 (de laatste halve dag vindt online plaats in overleg met de deelnemers);
 • Locatie: vliegveld Valkenburg te Katwijk ZH (routebeschrijving);
 • Aantal deelnemers: minimaal 4 en maximaal 10;
 • Gratis parkeren;
 • Lunch inclusief drankjes wordt dagelijks door Dutch Drone Academy verzorgd.