BEROEPSONDERWIJS AAN DE DRONE
2016 was voor ons het jaar van het MBO. Niet alleen zagen wij grote groepen MBO-studenten langskomen in onze hangar te Valkenburg om daar van alles te beleven met drones, ook wist het MBO ons te vinden voor het ontwikkelen van lesmateriaal en het trainen van docenten.

2017 wordt het jaar waarin voor het eerst landelijk generiek (MBO) onderwijs aangeboden wordt rondom het thema drones. Best iets om even bij stil te staan. Voor verschillende scholen ontwikkelen wij nu keuzedelen, een specialisatie die binnen een gekozen profiel past van de student.

Ineens zijn we niet meer dagelijks druk met het plannen van professionele drone-operaties of het verzorgen van onze drone-opleidingen maar zijn we bezig grote scholen bij te brengen wat zin en onzin is inzake drones. Welke kennis geef je de jeugd van tegenwoordig mee over drones? Wat zijn de niches die ‘gaan’, en welke zullen hoogstwaarschijnlijk stil blijven staan?

KEUZEDEEL DRONES
En dan de uitvoering. Slides ter ondersteuning van de docenten, lesboeken opgedeeld in kennisdelen over de praktijk en theorie. Maar ook het implementeren van de ROC-Light kwalificatie en het ontwerpen en bouwen van drones, allemaal netjes getoetst middels online oefenexamens.

Zo’n klus doe je niet alleen. Het NLR, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, stelde exclusief voor ons het ROC-Light theorieboek al samen en veel andere gekwalificeerde specialisten werken achter de schermen momenteel aan verschillende onderdelen van ons Drone Keuzedeel lesboek.

Al in september dit jaar zal het ROC van Amsterdam (33.000) de primeur beleven. 25 studenten van de afdeling Vliegtuig Techniek zullen beginnen aan het Keuzedeel Dronetechnologie, dat naast de basiskennis vooral focust op het ontwerpen, bouwen, testen en opleveren van een multifunctionele drone met een ‘open source’ flight controller. Direct daarna volgt ROC Friese Poort (11.000) met hun keuzedeel: Drone Visueel, dat diep ingaat op het filmen en fotograferen met een drone. Postproductie (beelden bewerken), 3D mapping, 360 graden video en VR worden daarbij in de lesstof geïntegreerd. Drone ICT, Drone Security en Drone Agri staan nog in de wacht en volgen ultimo 2018 bij een drietal andere MBO’s (77.000).

PERSOONLIJK
Vanuit mijn perspectief als ondernemer heb ik deze uitbreiding van activiteiten niet zien aankomen. Sterker nog, er moet ineens flink personeel bij en sommige zaken moeten we gaan afstoten, zoals onze evenemententak waarschijnlijk. Ingrijpend dus. Wat nóg ingrijpender is, in positieve zin, is dat ik ineens met een heel ander gevoel naar mijn kantoortje (2e wereldoorlog hangaar op Vliegkamp Valkenburg) fiets.

Ineens voel ik mij medeverantwoordelijk voor een hele nieuwe generatie die over enkele jaren de arbeidsmarkt opkomt. En natuurlijk gebruiken de MBO’s de drone óók als studententrekker. Gelukkig maar, want het zal nog velen verbazen wat de drone in onze samenleving teweeg zal gaan brengen. Ineens lijken al die jaren van opleiding, operations manuals schrijven, workshops en lezingen geven meer dan ooit de moeite waard geweest.

MEER INFORMATIE?
Bent u geïnteresseerd in onze ontwikkelingen voor het beroepsonderwijs en wilt u meer informatie? Mail dan naar: beroepsonderwijs@dutchdroneacademy.com

Hartelijke groet,

Parcival Hofland

handtekening

Founding Partner
Dutch Drone Academy